12 sposobów na zdrowie - radio maryja, nowotwory i zdrowie

W dzisiejszych czasach choroby nowotworowe są jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych, które dotykają ludzi na całym świecie. Dlatego tak ważne jest, abyśmy dbali o nasze zdrowie i podejmowali działania, które mogą pomóc nam zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W tym artykule przedstawimy 12 sposobów, które mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i zapobiegania nowotworom.

Spis treści

Dieta oparta na produktach roślinnych

Badania i obserwacje populacyjne wykazały, że osoby, które spożywają więcej produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce, zboża, nasiona roślin strączkowych, ziarna i orzechy, mają mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory w porównaniu do osób, które spożywają głównie produkty zwierzęce. Dlatego warto postawić na dietę bogatą w warzywa i owoce, które są źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i substancji bioaktywnych o właściwościach antyrakowych.

Spożywanie niskoskrobiowych warzyw i owoców

W profilaktyce chorób nowotworowych zaleca się codzienne spożywanie przynajmniej 5 porcji (400-600 g) niskoskrobiowych warzyw i owoców. Przynajmniej 3/4 spożywanych warzyw powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Warzywa niskoskrobiowe, takie jak sałata, ogórek, pomidory, kapusta, brokuły, kalafior, jarmuż, kalarepa, kapusta kiszona, boćwina, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka i por, powinny być stałym elementem naszej diety. Ważne jest również spożywanie różnokolorowych warzyw i owoców, przynajmniej połowa zjadanych produktów powinna być spożywana w postaci surowej.

Produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych

W większości posiłków powinny znajdować się jak najmniej przetworzone produkty zbożowe, takie jak pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, niełuskany ryż, otręby, naturalne płatki zbożowe, makarony z mąki razowej, oraz nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasola, soja, soczewica, bób i ciecierzyca. Produkty te nie tylko dostarczają organizmowi energii, ale także zapewniają odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę jelit oraz skład mikroflory bakteryjnej.

Wybór tłuszczy roślinnych

W profilaktyce chorób nowotworowych warto wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego. Szczególnie warto spożywać tłuszcze wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), zwłaszcza z rodziny n-Badania wykazały, że WNKT mają zdolność hamowania rozwoju nowotworu na wielu etapach jego rozwoju. Dobrym źródłem WNKT są olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, orzechy, siemię lniane, ziarna słonecznika i dyni, awokado, kakao, oliwki.

Proporcja produktów roślinnych i zwierzęcych

Aby uzyskać efekt przeciwnowotworowy, co najmniej 2/3 naszej codziennej diety powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego, takie jak warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego ziarna i nasiona roślin strączkowych. Pozostałą część diety (1/3 lub mniej) można uzupełniać produktami zwierzęcymi, takimi jak ryby morskie, jaja, mleko i przetwory mleczne oraz chude mięso. Ważne jest utrzymanie odpowiedniej proporcji między produktami roślinnymi a zwierzęcymi, aby zapewnić optymalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Antyoksydanty

Warzywa, owoce, zboża, nasiona roślin strączkowych, ziarna i orzechy są bogate w antyoksydanty, które mają działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed uszkodzeniami DNA przez wolne rodniki tlenowe. Antyoksydanty, takie jak witamina C, E, karotenoidy i selen, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Dlatego warto spożywać produkty bogate w te składniki, takie jak owoce cytrusowe, jagody, zielona herbata, orzechy, marchew, pomidory, brokuły i inne warzywa.

Witamina C

Witamina C ma zdolność hamowania wielu substancji rakotwórczych i obniżania ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, płuc, jelita grubego, trzustki, pęcherza moczowego i piersi. Jest obecna w wielu warzywach i owocach, takich jak cytrusy, kiwi, truskawki, papryka, brokuły i szpinak.

Witamina E

Witamina E chroni organizm przed rakiem żołądka i gruczołu krokowego. Znajduje się w olejach roślinnych, ziarnach zbóż, nasionach słonecznika i zielonych warzywach liściastych.

Karotenoidy

Karotenoidy stymulują działanie układu odpornościowego, chronią zdrowe komórki przed promieniowaniem UV i zapobiegają transformacji nowotworowej. Znajdują się w różnokolorowych warzywach i owocach, takich jak pomidory, brokuły, brzoskwinie, szpinak, marchew, grejpfrut.

Selen

Selen hamuje rozwój komórek nowotworowych i wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w nasionach roślin strączkowych, czosnku, gryce, ryżu, kukurydzy, orzechach brazylijskich, kakao.

1Polifenole

Polifenole, takie jak flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny, wykazują silne działanie przeciwutleniające. Znajdują się w zielonej herbacie, warzywach kapustnych, soi, kakao, owocach i orzechach.

1Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zmniejsza energetyczność posiłków, zapewnia prawidłową masę ciała, korzystnie wpływa na pracę jelit i skład mikroflory bakteryjnej. Znajduje się w niskoprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego.

Podsumowanie

Zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Warto postawić na dietę bogatą w produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, zboża, nasiona roślin strączkowych, ziarna i orzechy. Ważne jest również spożywanie antyoksydantów, takich jak witamina C, E, karotenoidy i selen. Pamiętajmy, że zdrowie jest naszym najcenniejszym skarbem, dlatego warto dbać o nie każdego dnia.

Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do 12 sposobów na zdrowie - radio maryja, nowotwory i zdrowie, możesz odwiedzić kategorię Radio.

Go up